top of page


Merhaba!
İstasyon’a yani
Nesin Köyleri Derneği’ne hoş geldiniz.
Bizler, Nesin Köyleri’nde yaşadığımız deneyimleri paylaşmak, aramıza yeni iştirakçiler katmak ve köyümüzün kültürünü anlatmak için sanal bir istasyon yaratma ideali ile yola çıkmış bir grubuz.
Nesin İstasyon; Nesin Köyleri’nin öğrencileri, gönüllüleri, sevenleri ve yolu bir şekilde o eşikten geçmiş olanların oluşturmuş olduğu bir inisiyatif olarak hayatına başladı.
2020’nin bitmesine günler kala ise daha fazla hareket kabiliyeti kazanabilmek ve farklı birliktelikler gerçekleştirmek adına İzmir Şirince’de Nesin Köyleri Derneği’ne dönüştü.
Nesin Köyleri’nin eğitimde fırsat eşitliği misyonunu yerine getirmesini kolaylaştırmak ve mekânın sürdürülebilirliğine destek olmak amacıyla yola çıkıyoruz.
Bir yandan Köy’ün kendine has atmosferinin yarattığı ortak deneyim bağlarına temas eden hikâye anlatıcılığını sürdürürken diğer yandan da gençlerin aktif bir özne olduğu ve fikirlerini gerçekleştirecekleri proje ve işbirlikleri üzerinde çalışıyoruz.
Uzunca zamandır süregelen ilişkimize dayanarak diyebiliyoruz ki Nesin Köyleri matematik, sanat ve felsefe alanlarında sunduğu eşsiz eğitim imkânının ötesinde, bizlere kazandırdığı ortak yaşam kültürüyle hepimizin hayatında bir dönüm noktası oldu. Bu yüzden, Nesin Köyleri ile kurduğumuz bu özel ilişkiyi, Köy sınırlarının dışında da olsak her durumda canlı tutmayı arzu ediyoruz.
Çalışma Alanlarımız ve Vizyonumuz
Alternatif, deneysel ve yenilikçi eğitim/öğrenme modelleri geliştirerek yeni nesilleri yetiştiren ve daha eşitlikçi ve demokratik bir toplumun hayalini kuran fikir ve projelerin hayata geçmesi için çalışmalar sürdürmeyi amaçlıyoruz. Kişilerin, Nesin Köyleri'nde ortak yaşam kültürü ile edindikleri sorumluluk bilincini yaygınlaştırmayı hedeflerimiz arasındadır.
Türkiye gibi bir coğrafyada önemi bilinmeyen, ebeveynlerin, çocukların hayatlarında sadece ‘hobi’ olarak yer almasını istedikleri, ‘maddi’ karşılığı olmayan bu üç alanda; lise, lisans ve üstü öğrencilerin yine alanında yetkin akademisyenlerden ve sanatçılardan eğitim ve öğrenim imkanına erişmeleri, kendileri gerçekleştirme ve hayallerini belirleme hususunda çok önemli bir başlangıç oluşturulduğunun bilincindeyiz.
Bu noktada Köy’ den yolu bir şekilde geçmiş olan bizler; üyelerimiz, gönüllülerimiz, eğitmenlerimiz, Nesin Köyleri Derneği olarak, bu mekânın yarattığı potansiyeli yeni iş birlikleri ile tanıştırmak Türkiye’de, gençlerin akademik ve sanatsal bilgisine gerçek anlamada katkı koymayı hedefliyoruz.
Kültürel ve akademik bilginin yanı sıra, Köy gibi bir mekânda otoriteye ihtiyaç duymadan, ortak yaşam kültürü ile sorumluluk almayı öğrenen, kendini yönetmeyi bilen gençlerin özne oldukları, fikirlerinin hayata geçtiği projeleri önemsiyoruz.
Matematik, felsefe ve sanat eğitimi - pratikleri, maalesef gelir durumu iyi olmayan aileler için lüks bir faaliyet olmaktan öteye geçemiyor. Ekonomik etkenlerin yanı sıra bölgesel eşitsizliklerden kaynaklı bu imkana erişim sağlayamayan çok fazla genç, öğrenci var.
Nesin Köyleri, yıllardır bu mevcut eşitsizliğe karşı, yüzlerce öğrenciyi programlarına dahil etmiş, erken dönemde gençlerin, sanatçılarla ve akademisyenlerle karşılaştırma imkanını sağlamıştır.
Mevcut sistemin gençlere dayattıklarının aksine, alternatif bir gelecek tasavvurunu kurabilen hayal etme yetisine yeniden kavuşan bir nesil ile birlikte yola devam etmek, Biliyoruz ki, Türkiye toplumunda sosyo-kültürel olarak büyük bir gelişmeyi sağlayacaktır.
Özetlemek gerekirse, çoğunluğu genç sanatçılardan oluşan ekibimizin temel motivasyonu, kendi hayatlarında bir dönüm noktası olan bu kolektif öğrenme, üretim ve öğretici etkileşimini usta-çırak ilişkileri çerçevesinde sürdürmek, Köy’ün yarattığı etkiyi sivil toplum faaliyetleri içerisinde yaygınlaştırmak ve birlikte üretmektir. İstasyon topluluğu bu anlamda, yaratıcı fikirler ve projeleri hayata geçirmek üzere, yeni birliktelikleri ve ortaklıkları önemser. Köy’ün güttüğü sosyal faydayı, sürdürülebilir ve inovatif çözümler üreterek arttırmayı hedefler. Dernek, Köy’deki karşılaşmalarla başlayan sanatsal, kültürel üretimini, bağ kurduğu sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve sanatçılarla sürdürmektedir. Sanat, kültür, kültürel miras, kolektif öğrenme projeleri ve faaliyetlerini hayata geçirmektedir.
Neden İstasyon ?
Size biraz İstasyon’u anlatmak isteriz. Köy’de bütün hikayeler burada başlar. Köy’le ilk karşılaştığınız yerdir.
Orada kayıt yaptırırsınız, nerede kalacağınızı öğrenirsiniz, Köy’ün genel geçer kurallarından haberdar olursunuz… Köy sakinlerinin ilk uğrak noktası İstasyon'dur. Köy’ün öğrencisi, gönüllüsü, hocası burada buluşur. Köy’ün kütüphanesi, derslikleri, terasları yetmez; İstasyon'da matematik çalışılır, felsefe yapılır, sanat konuşulur. Köylüler, en çok İstasyon'da yemek yemeyi sever. İstasyon, bir halden başka bir hale geçişinizi düzenleyen eşiğe dönüşür zamanla. Biliyoruz, çünkü İstasyon’dan geçtikten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmuyor kimse için. İstasyon paylaşılan bir mekândır. Yaşamın ve kendiliğinden karşılaşmaların mekânıdır.
Ve Köy’den ayrılanlar yine burada vedalaşır.





Nesin Köyleri Derneği


Ekibimiz
Ekibimiz
Aycan Şahin
Mehmet Nihat Şan
Özenç Kabasakal
Dilara Savut
Hilal Toker
Emrah Bakırcıoğlu
İpek Sarıca
Yasemen Cemre Gürbüz
Burak Podak
Ekim Benzetsel
Deniz Benzetsel
Ece Sırtaş
Berkay Üstün





















1/1
Nilay Küme
Tuğçe Yakar
Doğa Çal
Gülçin Yüce
Öykü Naz Mustafaoğlu
Esra Çelik
Nur Aktepe
Ekin Özler
Ozan Cem Yılmaztürk
Paydaş Mehmed
Begüm Şahin
Bilgesu Gündeş
bottom of page